Onze paarden

Onze kudde bestaat uit de pony’s  Suppie, Ramira en Galoppy

Suppie en Ramira zijn merries van 24 en 21 jaar oud. Galoppy is een ruin van 19 jaar. Suppie neemt het grootste deel van de kinderlessen voor haar rekening. Galoppy en Ramira springen af en toe bij.

De pony’s wonen in onze ponyspeeltuin

Onze speeltuin is een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving. Ze zijn de het hele jaar lang de hele dag buiten en kunnen op de diverse voerplekken onbeperkt zoeken naar eten. Ze kunnen rennen, rollen, eten en op onderzoek uitgaan. Aan de andere kant kunnen we in de lessen mooi in de speeltuin rijden! Oefenen met omhoog en omlaag rijden, over boomstammen gaan en sprongetjes maken.

Suppie

Suppie heet voluit Suprise. Ze is vernoemd naar Surprise, het engels voor verrassing. Ze wisten niet dat de moeder van Suppie drachtig was. Dus Sup stond als veulen ineens naast haar moeder: verrassing!

Sup kan dressuurmatig erg mooi lopen, ze deed mee aan dressuurwedstrijden op M1 niveau. Springen doet ze echt het allerliefste! Ze heeft op Z-niveau wedstrijden gesprongen, wat staat voor hindernissen van 1.10 meter! Nu doet ze het in de lessen een rustiger aan en geniet er van als kinderen van haar leren en ze niet teveel hoeft te doen. Suppie is in de lessen braaf maar wakker en ze houdt zeker wel van een geintje. In de weide en paddock wil ze altijd precies weten wat er overal gebeurt. Ze staat op de uitkijk en loopt naar de hoeken om overal alles te kunnen zien.

Ze houdt enorm van wortels, springen, crossen. Én rollen in modder en sneeuw! Het liefste rolt ze eerst in modder of nat zand om vervolgens in het droge zand te rollen. Laagjes modder is meer modder. En meer modder is bij Sup altijd beter!

In 2019 stonden Anne en Suppie op de poster van Equiday! Sup was toen nog van Anne en ik mocht de foto maken. Hoe bijzonder?!

Galoppy

Galoppy is de enigste man in de kudde. Ondanks dat hij de kleinste is, is hij de grootste knuffelbeer. Hij is gek op aandacht: lekker borstelen, wandelen en kroelen.

Hij houdt enorm van wortels, wandelen in het bos en aan alles en iedereen likken! Galoppy is zachtaardig en vindt iedereen interessant en leuk. Hij komt altijd even kijken wie er is en of er misschien wat lekkers te halen valt.

Hij is braaf met rijden maar kan ook erg enthousiast en ongeduldig worden. Hij vindt alles dan zo leuk!! Kinderen kunnen hem heerlijk poetsen en borstelen. Hij geniet van de aandacht en vindt het ook erg leuk om grondwerk te doen of samen te wandelen. Aan de hand springen vindt hij hel allerleukste! Hij springt zo 50cm!!

Ramira

Ramira is de gevoelige prinses van het stel. Ze wordt niet zo graag vies als Suppie en Galoppy. Maar als ze dan in de modder duikt, zit het ook écht overal! Ze houdt enorm van appels en wortels. Ramira is hooggevoelig en voelt onze stemmingen feilloos aan. Ze is altijd erg duidelijk in wat ze wel en niet wil doen.

Ze is rustig en denkt na voordat ze iets doet. Ze deed met Anoek samen mee aan demonstratie-shows met onder andere rook en vuur. Met onder andere een show op Equiday! Ramira is erg goed in dressuur, maar tegenwoordig vooral gek op springen en cross.

Ramira stond regelmatig model voor fotoshoots en ze stond onder andere op de voorkant van de Penny en de voorkant het magazine van Equiday én ze was model voor onder andere de producten van Barefoot.

Verzorging en gezondheid

We ondersteunen de pony’s met hersenwerk!

Dit zijn spelletjes met meestal een voerbeloning waarbij we de pony’s mentaal uitdagen. Ook het verstoppen van lekkers door de paddock helpt ze tot rust komen en hun zintuigen te gebruiken. De mentale gezondheid van de pony’s is voor ons erg belangrijk. We willen alleen dingen van hen vragen, zoals omgaan met kinderen en meewerken aan lessen of wandelingen, als ze lekker in hun vel zitten.

Naast het mentale stuk, is ook de fysieke gezondheid van onze pony’s is erg belangrijk.

De pony’s krijgen hun vaste entingen en controles en alle benodigde zorg. Eens in de 7 weken komt hoefsmid Patrick Gal langs. De zadels worden 2 keer per jaar gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze zo goed mogelijk blijven passen. Een keer per jaar komt de tandarts bij de pony’s langs voor een controle. Daarnaast krijgen ze periodiek een massage en de benodigde therapie of behandelingen.

De leefomgeving is ook van groot belang voor de gezondheid van de pony’s.

Overdag leven de pony’s tot zonsondergang in een zo natuurlijk mogelijke paardentuin.  Door de zandpaden kunnen de pony’s het hele jaar door buiten staan met droge voeten. Al staan ze net zo lief met hun voeten in de wadi als die vol water staat! De grotere hooinetten waar de pony’s het meeste uit eten, bevatten geen knoopjes. Dit om slijtage van de tanden tegen te gaan. De pony’s hebben speciale weidehalsters om en we ondersteunen indien nodig met Bucas Therapiedekens.

’s Nachts staan de pony’s op stal vanwege nachtblindheid van 1 van de pony’s + de wolven situatie. Ze hebben ’s nachts hooinetten met hooi en stro zodat ze genoeg te knabbelen hebben. De stallen zijn bedekt met MAYO paardenmatrassen met daarop vlas aangezien dat minder stof afgeeft dan stro en de pony’s gevoelig zijn voor stof. Deze matrassen zorgen voor grip + demping en gaan optrekkend vocht en kou tegen. Ze zorgen er voor dat de bloedcirculatie in de benen optimaal op gang blijft en ondersteunen op die manier spierherstel en ontspannen benen. Dit is prettig omdat de pony’s in de nacht toch een paar uur op stal staan. Ook geven de matten verlichting bij gevoelige hoeven en (chronische) hoefbevangenheid. Dit is voor Galoppy en Ramira erg fijn.