


Ponyspeeltuin


We creëerden voor de pony’s een zo natuurlijk mogelijke ‘paardentuin’.
Het betekent dat we de leefomgeving van de paarden zo natuurlijk mogelijk inrichten.
De zandpaden nodigen uit tot rondlopen en de verschillende voerplekken zorgen er voor dat er op meerdere plekken eten te vinden is. Zo stimuleren we extra dat de paarden rond trekken op zoek naar eten. We hebben onder andere een heuvel, natuurlijke hindernissen, eetbare bomen, struiken en planten, een schuilstal en genoeg rolplekken.
In onze paardentuin creëren we een aantrekkelijke omgeving voor onze pony’s waarin ze veel kunnen spelen en eten. We noemen het ook wel de speeltuin voor de pony’s!
Naast het altijd voldoende aanwezige hooi, ook kunnen de pony’s ook snoepen van de diverse hagen en bomen en knabbelen aan de aanwezige stammen en takken. De begroeiing maakt de leefomgeving van de pony’s divers en aantrekkelijker. Er wonen ook andere dieren zoals konijnen, vogels, insecten en egels.



We stimuleren de pony’s te bewegen door middel van obstakels en Passive Fysio.
Dat betekent dat we slingerende paadjes hebben en slingerbewegingen uitlokken door middel van hooinetten, boomstammen of andere elementen op de paden te plaatsen. Doordat meerdere kleinere hooinetten op verschillende plaatsen hangen, trekken de pony’s meer rond.
We hebben 17 hooinetten voor de pony’s, diverse stammen en stenen waarop we fruit en zaden kunnen leggen en 1 voerbal voor fruit, zaden of muesli.
De hooinetten bevinden zich op afwisselende hoogtes. Zo eten ze gedurende de dag in verschillende houdingen. Onder de hooinetten hebben we rubber matten liggen en het op de grond gevallen hooi halen we elke dag weg. Zo hopen we te voorkomen dat de pony’s zand binnen krijgen door de restjes hooi van de grond te eten.
De pony’s houden hier bij ons ook van de hoogteverschillen.
Een grote tractorband gevuld met zand is aantrekkelijk voor de pony’s om tijdens het eten op te staan. Galoppy staat er in de zomer ook regelmatig op om over de haag heen te kijken. En ook van onze heuvel maken de pony’s graag gebruik. De lange paden bieden de pony’s de gelegenheid om de benen te strekken. Grote takken en kleine boomstammen zorgen er voor dat de pony’s hun benen op moeten tillen. Zo trainen ze hun lijf alleen al door veel te lopen.
Onze beplanting
De beplanting bestaat uit hagen met 7 verschillende stuiken.
- Witte els,
- Haagbeuk,
- Hazelaar,
- Meidoorn,
- Hondsroos,
- Wilg,
- Winterlinde.
Deze zijn allemaal eetbaar voor de paarden. We hebben deze struiken per groepjes van 5 bij elkaar staan in de gemengde hagen. Van de hazelaar, meidoorn en haagbeuk hebben we ook hagen met alleen die soort.
Ook hebben we 4 soorten bomen en ruim 20 andere struiken en planten.
We hebben de Berk, Tamme kastanje, Wilde appel en Wilg bij de paarden staan. We hebben verschillende soorten wilgen aangezien die het hier goed doen én snel groeien. De pony’s eten van allemaal graag, behalve van de tamme kastanje. Die laten ze met rust.
Qua struiken en planten hebben we onder andere:
Braamboos, Zwarte bes, Rode herfstframboos, Zomerframboos, Gele prachtframboos, Kruipwilg, Amandelwilg, Artisjok, Bottelroos, Grote bosaardbei, Luzerne, Herfstmunt, Rozemarijn, Salie, Citroenmelisse, Marrokaanse Munt, Rode zonnehoed, Lavendel, Peterselie.
Daarnaast hebben we nog verschillende bloemen en kruiden.
Onder andere venkel, duizendblad, wilde peen, smalle weegbree, esparcette, karwij, cichorei, dille, kleine pimpernel, roodzwenk, mariadistel, korenbloem, goudsbloem, kaasjeskruid, kamille, paardenbloem, madeliefjes, brandnetel, timothee en zonnebloem.



Herkomst plantgoed
Onze beplanting komt van meerdere plekken. De grootste partijen plantgoed komen toch wel van Paard & Plant en via het boomplantprogramma van Heg & Landschap. De 3 grootste wilgen zijn bij ons aangeplant door een hovenier maar alle wilgen langs de voorkant zijn aangeplant door een gesnoeide wilgentak van 3 meter in de grond te plaatsen en veel water te geven. Zo mooi om te zien hoe dit uitgroeit tot echte bomen!
We letten er goed op dat alles veilig is voor de paarden. Dus dat de juiste soorten geleverd worden en dat er geen pesticiden gebruikt worden bij de kwekerijen.





