Ponyspeeltuin

We creëeren voor de pony’s een zo natuurlijk mogelijke ‘paardentuin’.

Het betekent dat we de leefomgeving van de paarden zo natuurlijk mogelijk inrichten

De zandpaden nodigen uit tot rondlopen en de verschillende voerplekken zorgen er voor dat er op meerdere plekken eten te vinden is. Zo stimuleren we extra dat de paarden rond trekken op zoek naar eten. We hebben onder andere een heuvel, natuurlijke hindernissen, wadi, sloot, opsprong, eetbare bomen, struiken en planten, een schuilstal en genoeg rolplekken.

In onze paardentuin creëren we een aantrekkelijke omgeving voor onze pony’s waarin ze veel kunnen spelen en eten. We noemen het ook wel de speeltuin voor de pony’s! 

Naast het altijd voldoende aanwezige hooi, ook kunnen de pony’s ook snoepen van de diverse hagen en bomen en knabbelen aan de aanwezige stammen en takken. De begroeiing maakt de leefomgeving van de pony’s divers en aantrekkelijker. Er wonen ook andere dieren zoals konijnen, hazen, vogels, kikkers, padden, insecten en egels. We spotten zelfs af en toe een vos en reeën!

We stimuleren de pony’s te bewegen door middel van obstakels en hoogteverschillen

Dat betekent dat we slingerende paadjes hebben en beweging uitlokken door middel van hooinetten, boomstammen of andere elementen op de paden te plaatsen. Doordat meerdere kleinere hooinetten op verschillende plaatsen hangen, trekken de pony’s meer rond.

We hebben meerdere hooinetten voor de pony’s, diverse stammen en stenen waarop we fruit en zaden kunnen leggen en een voerbal voor fruit, zaden of muesli

De hooinetten bevinden zich op afwisselende hoogtes. Zo eten ze gedurende de dag in verschillende houdingen. Onder de hooinetten hebben we rubber matten liggen en het op de grond gevallen hooi halen we elke dag weg. Zo hopen we te voorkomen dat de pony’s zand binnen krijgen.

De pony’s houden hier bij ons ook van de hoogteverschillen

Een grote tractorband gevuld met zand is aantrekkelijk voor de pony’s om tijdens het eten op te staan. Galoppy staat er in de zomer ook regelmatig op om over de haag heen te kijken. En ook van onze heuvel maken de pony’s graag gebruik. De lange paden bieden de pony’s de gelegenheid om de benen te strekken. De opsprong, sloot, wadi en kleine boomstammen zorgen er voor dat de pony’s hun lijf trainen door alleen al veel rond te lopen.

Onze beplanting

De beplanting bestaat uit hagen met 7 verschillende soorten

  • Witte els,
  • Haagbeuk,
  • Hazelaar,
  • Meidoorn,
  • Hondsroos,
  • Wilg,
  • Winterlinde.

Deze zijn allemaal eetbaar voor de paarden. We hebben deze struiken per groepjes van 5 bij elkaar staan in de gemengde hagen. Van de hazelaar, meidoorn en haagbeuk hebben we ook hagen met alleen die soort.

Ook hebben we diverse bomen, struiken en planten.

We hebben de Berk, Tamme kastanje, Wilde appel, Prunus en Wilg bij de paarden staan. We hebben verschillende soorten wilgen aangezien die het hier goed doen én snel groeien. De pony’s eten van allemaal graag, behalve van de tamme kastanje en prunus. Die laten ze met rust.

Qua struiken en planten hebben we onder andere:

Braamboos, Zwarte bes, Rode herfstframboos, Zomerframboos, Gele prachtframboos, Kruipwilg, Amandelwilg, Artisjok, Bottelroos, Grote bosaardbei, Luzerne, Herfstmunt, Rozemarijn, Salie, Citroenmelisse, Marrokaanse Munt, Rode zonnehoed, Lavendel, Peterselie, Vlinderstruik, Rode bes, Prikneus en Ijzerhard.

Daarnaast hebben we nog verschillende bloemen en kruiden.

Onder andere venkel, diverse kleuren duizendblad, wilde peen, smalle weegbree, esparcette, karwij, cichorei, dille, kleine pimpernel, roodzwenk, mariadistel, korenbloem, goudsbloem, kaasjeskruid, kamille, paardenbloem, madeliefjes, brandnetel, timothee en zonnebloem.

Herkomst plantgoed

Onze beplanting komt van meerdere plekken. De grootste partijen plantgoed komen toch wel van Paard & Plant en via het boomplantprogramma van Heg & Landschap. De 3 grootste wilgen zijn bij ons aangeplant door een hovenier maar alle wilgen langs de voorkant zijn aangeplant door een gesnoeide wilgentak van 3 meter in de grond te plaatsen en veel water te geven. Zo mooi om te zien hoe dit uitgroeit tot echte bomen!

We letten er goed op dat alles veilig is voor de paarden. Dus dat de juiste soorten geleverd worden en dat er geen pesticiden gebruikt worden bij de kwekerijen.

Bekijk meer foto’s, video’s en updates van de ponyspeeltuin op Instagram @ponyspeeltuin